Aliments trangènics

Parlaré sobre els aliments transgènics, és un dels temes que vam parlar una mica a classe i vaig decidir ampliar, ja que és un tema bastant interessant i important.

Per començar m’ha agradaria explicar-vos què és un aliment transgènic.Els aliments transgènics són aliments produïts a partir d’organismes modificats genèticament, amb aquestes modificacions s’aconsegueixen unes característiques específiques. Inicialment l’objectiu era una millora dels aliments, per la resistència a les temperatures més extremes, les resistències als insecticides i herbicides, una millora alimentícia…

Són organismes vius que han estat modificats, utilitzant tècniques noves, modernes en laboratoris especialitzats, per introduir així gens que procedeixen d’altres especies. Aquesta tècnica permet separar, modificar i transferir parts de ADN d’un ésser viu per introduir-lo en un altre.

http://sinfuturoysinunduro.files.wordpress.com/2008/02/transgenicos.gif

El primer aliment amb el que van experimentar va ser el tomàquet Flavr Svr., més tard es va modificar la soja i posteriorment el blat de moro. Els primers experiments amb aliments van ser el 1950 a nord-amèrica. Però la concepció més moderna dels transgènics data del 1992, es coneix com l’any del primer aliment genèticament modificat.

Un cop alliberats els transgènics no es poden controlar, la contaminació genètica és irreversible i impredictible. Creieu que podem trobar riscos? doncs sí,  amb l’ús d’aquests transgènics podem trobar riscos, però per a cada un és diferent, cada transformació és diferent depenent de l’organisme modificat i de les noves característiques que acull i al medi on es va a utilitzar.

Actualment els aliments transgènics són els que abunden, la majoria dels productes que consumim són modificats genèticament. Nosaltres no sabem en la gran majoria si són o no transgènics, ja que aquests productes no contenen una etiqueta que indiqui que aquests són modificats genèticament. És tan gran la producció d’aquests que els aliments orgànics s’estan quedant enrere, aquests corren grans perills de desaparició. Perquè?, per què aquests aliments, els transgènics són cada vegada més abundants, és veritat que tenen alguns avantatges respecte als orgànics però i les conseqüències?, no veiem que aquests aliments també són dolents per al nostre organisme? Aquests aliments contenen elements tòxics, poden produir unes sèries d’al·lèrgies, contenen més pesticides que els orgànics, poden contaminar els aliments orgànics … En algunes zones són tan grans els cultius d’aquests aliments que han obligat a cremar una part d’aquests camps com per exemple en algunes zones d’Europa. L’Unió Europea el 1999 va prohibir els aliments transgènics durant quatre anys, per les conseqüències que estan produint. Més tard el 2002 es van establir estrictes controls de identificació d’aquests productes. Actualment no estan prohibits el consum ni la comercialització d’aquests productes, però els consumidors, els clients han d’estar ben informats sobre aquests productes.

Per finalitzar m’agradaria que em donéssiu la vostra opinió sobre els aliments transgènics. Creieu que són saludables? Creieu que ens beneficien, o tot el contrari? Jo també vull donar la meva opinió, bé com heu pogut observar es veu reflectit al llarg d’aquest article, però vull destacar que hem de posar unes mesures de seguretat, perquè això s’està convertint en un gegantí experiment amb interessos comercials.

He trobat una pàgina web on ens mostren els beneficis i les conseqüències de l’ús d’aquests transgènics. Aquesta és la pàgina:

http://sepiensa.org.mx/contenidos/d_transgenicos/transgenicos.htm

6 Respostes to “Aliments trangènics”

  1. Meritxell Says:

    Bona feina, si teniu dubtes, aquí trobareu una bona i objectiva síntesi: http://centpeus.blogspot.com/2009/11/perills-dels-transgenics.html#uds-search-results

  2. Raquel Says:

    Hola Judit! 🙂 està molt bé el tema que has triat, é smolt interessant i està molt bé explicat á més l’has fet amb la teva opinió i aixó està molt bé. I sobre el que dius de donar la nostre opinió, priemr dir que està molt bé perquè ja ens dona un tema per debatre i després dir

  3. Raquel Says:

    hos ento, l’he donat a enviar sense voler, bueno això que jo crec, com bé tu has dit, que hauriem d’anar més amb conte ja que la nostre salut i la de la nostre familia és molt important, hi ha molta gent que desconeix el que fan amb els aliments i crec que tindrien que estar tots informats i que fessin mesures més avançades. Graciés!

  4. Meritxell Says:

    Dintre d’aquestes mesures, un bon etiquetatge seria vital, no creieu?

  5. Raquel Says:

    com? no ho entenc

  6. Judit Says:

    Raquel gràcies per donar la teva opinió.
    Sí que hi estic d’acord Meritxell, crec que els consumidors han de saber les seves conseqüències igual que els seus avantatges. Penso que un bon inici seria indicar quins són aquests aliments transgènics, i això s’aconsegueix amb un bon etiquetatge. Moltes de les empreses no ho fan, potser perquè si ho fessin la gent no compraria aquests aliments, i per tant tindrien pèrdues, i això no els interessa. Vivim en un món ple d’interessos!!


Deixa un comentari