NANOTECNOLOGIA

La nanotecnologia és l’estudi, disseny, creació i manipulació de la matèria a una escala de nanòmetres. Aquesta es treballa des de la majoria de camps, com per exemple: química, bioquímica, biologia molecular, física, electrònica, informàtica, matemàtiques, medicina… Nano- és un prefix que es refereix a una mida molt petita, és a dir que nanotecnologia són totes les ciències que treballen a una escala de nanòmetres.

La base de la nanotecnologia és el discurs que va fer Richard Feynman al 1959:
“Els principis de la física, tal i com jo els entenc, no neguen la possibilitat de manipular les coses àtom per àtom. […] Els problemes de la química i la biologia es podrien evitar si desenvolupem la nostra habilitat per a veure el que fem, i per a fer coses a nivell atòmic”. Després d’aquesta reflexió els científics comencen a treballar a més petita escala, i es va desenvolupant la tècnica per treballar a nivell atòmic.

La nanotecnologia es pot aplicar a la major part d’àmbits de la ciència, per tant les aplicacions són gairebé infinites. Alguns exemples de aplicacions són els següents:

  1. Energies alternatives, energia de l’hidrogen, piles de combustible, dispositius de estalvi energètic.
  2. Administració de medicaments, especialment per a combatre el càncer i altres malalties.
  3. Computació quàntica, semiconductors, nous xips.
  4. Seguretat. Microsensors d’altes prestacions. Industria militar.
  5. Aplicacions industrials molt diverses com teixits, esports, materials, automobilisme, cosmètics, pintures,     construcció, pantalles planes…
  6. Contaminació mediambiental.
  7. Prestacions aeroespacials: nous materials…
  8. Fabricació molecular.

Gràcies a la nanotecnologia la ciència ha avançat moltíssim en els últims anys, des  d’investigació en l’ADN fins la fabricació de roba que no s’embruta. I encara queden per davant grans descobriments en les nanociències, és per això que el paísos capdavanters en l’economia mundial inverteixen molt capital en la nanotecnologia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: