La nanotecnologia és l’estudi, disseny, creació i manipulació de la matèria a una escala de nanòmetres. Aquesta es treballa des de la majoria de camps, com per exemple: química, bioquímica, biologia molecular, física, electrònica, informàtica, matemàtiques, medicina… Nano- és un prefix que es refereix a una mida molt petita, és a dir que nanotecnologia són totes les ciències que treballen a una escala de nanòmetres.
La base de la nanotecnologia és el discurs que va fer Richard Feynman al 1959:
“Els principis de la física, tal i com jo els entenc, no neguen la possibilitat de manipular les coses àtom per àtom. […] Els problemes de la química i la biologia es podrien evitar si desenvolupem la nostra habilitat per a veure el que fem, i per a fer coses a nivell atòmic”. Després d’aquesta reflexió els científics comencen a treballar a més petita escala, i es va desenvolupant la tècnica per treballar a nivell atòmic.
La nanotecnologia es pot aplicar a la major part d’àmbits de la ciència, per tant les aplicacions són gairebé infinites. Alguns exemples de aplicacions són els següents:
- Energies alternatives, energia de l’hidrogen, piles de combustible, dispositius de estalvi energètic.
- Administració de medicaments, especialment per a combatre el càncer i altres malalties.
- Computació quàntica, semiconductors, nous xips.
- Seguretat. Microsensors d’altes prestacions. Industria militar.
- Aplicacions industrials molt diverses com teixits, esports, materials, automobilisme, cosmètics, pintures, construcció, pantalles planes…
- Contaminació mediambiental.
- Prestacions aeroespacials: nous materials…
- Fabricació molecular.
Gràcies a la nanotecnologia la ciència ha avançat moltíssim en els últims anys, des d’investigació en l’ADN fins la fabricació de roba que no s’embruta. I encara queden per davant grans descobriments en les nanociències, és per això que el paísos capdavanters en l’economia mundial inverteixen molt capital en la nanotecnologia.
Deixa un comentari