Els tsunamis, el fenomen imparable

Els tsunamis són uns fenòmens que poden arribar a fer grans destrosses, ja no tan sols matar a gent, sinó, destruir les ciutats i els pobles per on passa, afectar la pròpia natura etc… ja que no té contemplacions amb res, s’emporta tot allò que veu al seu davant. Un dels tsunamis més importants que s’ha detectat fins ara va ser al 1883 entre les illes de Java i Sumatra provocat per l’erupció del volcà Krakatoa que va mesurar uns 42 metres d’alçada de mitja, aquest va provocar uns 40.000 morts, i l’últim gran tsunami va ser a Àsia i va provocar unes 300.000 morts.

Font: http://www.rescate.com/tsunamis.jpg

Els Tsunamis poden ser formats per moviments sísmics, moviments de la terra, erupcions de volcans o impacte de meteorits. Per exemple, els terratrèmols fan que el nivell de l’aigua augmenti, i per acció de la gravetat, aquest vol recuperar la seva posició. Això fa que aquest moviment generi ones gegantines (http://www.consumer.es/web/es/medio_ambiente/naturaleza/2005/01/11/140181.php en aquesta web hi ha una animació que ho explica molt be).

La zona on es veuen més afectats per aquests fenòmens és a la part de l’oceà Pacífic, sobretot a Perú, Japó i Xile, ja que és la zona on les plaques tectòniques es posen una sota l’altre més bruscament. Això no vol dir que a la resta de la Terra no podem patir-los, és més, s’han arribat a detectar tsunamis en el mar Mediterrani que també han provocat destrosses, encara que no siguin tant exagerades com les altres.

A Espanya no estem salvats d’aquest fenomen, és més, fa uns anys, el dia 22 de maig de 2003 a les Illes Balears va haver-hi un tsunami que va causar destrosses d’un poder econòmic molt elevat, més d’un centenar d’embarcacions van ser destrossades.

Per això hem d’estar preparats per a qualsevol acte d’aquests, perquè si ho veiem com una cosa impossible a les nostres terres, el dia que passi, causaran destrosses molt importants, i llavors, ens lamentarem. Encara no hi ha sistemes que aconsegueixin aturar tsunamis, però a Nord-amèrica, Alaska i altres països estan posant en marxa el projecte CREST (Consolidated Reporting of Earthquakes and Seaquakes) (Informació Consolidada sobre terratrèmols i sismes submarins), que és un sistema per a la prevenció de sismes submarins. És molt difícil trobar una solució per aquests fenòmens, ja que potser l’epicentre d’un tsunami pot estar molt a prop de la costa i llavors no dona temps a fer cap evacuació, tot i així jo crec que podrien invertir més diners per a la seva investigació i tenir un pla d’evacuació preparat, perquè mai es sap quan ens pot tocar.

Tsunami

Font imatge: http://marcospaz.com.ar/wp-content/uploads/2010/03/Tsunami-2004jpg.jpg

4 Respostes to “Els tsunamis, el fenomen imparable”

 1. Andrea Says:

  Si tens raó que hem d’estar preparats però la preparació te relació amb l’econimia i qui invertirà en la prevenció de catàstrofes seràn aquells llocs geogràfics on poden ser freqüents aquests fenòmens i també si tenen possessió d’aquests capital. Sincerament contra el fenòmens naturals no hi ha molt a fer, la prevenció ajudara a que els danys siguin menors.

  recomano veure la pel·lícula de 2012 que tracta sobre l’arriba de la fi del món i succeeixen un conjunt de fenòmens, i un d’ells es el tsunami i intenten buscar una solució per a preservar a la especie humana.

 2. Meritxell Says:

  2012 no deixa de ser un film…
  I realment penses que no hi ha molt a fer? Llavors, per què un terratrèmol de grua 7 al Japó pot no causar víctimes i un de la mateixa magnitud a Haití en causa centenars de milers?

 3. Andrea Says:

  Com he dit, la prevenció ajudara a que els danys siguin menors. Té relació amb el capital, Haití és un dels països més pobres d’Amèrica i Japó és el segon país més ric. Japó pot invertir en prevenció però Haití no, per això sofreix més danys perquè no te suficient capital per invertir i tampoc recursos per poder tornar a la normalitat amb “rapidesa”, ni ajuda a la població, és un seguit de deficiències que com a conseqüència provoca més danys.

 4. Hector Andreu Says:

  Doncs sí cal estar molt ben preparats per qualsevol fenòmen que apareèxi. Com diu en Víctor, es un fenòmen molt greu i devastador capaç de destruïr ciutats. El gobern ha de gastar-s’hi diners en això. Espanya no és un gran país amb un gran risc de tsunamis o terratrèmols,etc, però tot i així un fenòmen natural pot sorgir en qualsevol moment. Aposto per un gobern molt més implicat en aquestes mesures. Respecte al post, m’ha agradat molt l’enfocament del text.

  Ens veiem a classe!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: