La importància de saber ciència

La ciència va néixer a arrel de la importància que li donava l’ésser humà al saber, fa molts anys enrere. L’ésser humà té la virtut, encara que a vegades pot desencadenar-se en un gran defecte – si mirem el cas de la creació de les armes nuclears capaces de destruir el món- , de voler saber tot allò que desconeix. En definitiva, d’investigar.

Sense donar-nos compte, cada dia utilitzem la ciència, ja sigui per prendre un medicament, per el treball laboral, per triar quina és la millor solució… quasi tot el que ens envolta és ciència i aquesta ciència comporta uns treballs molt rigorosos i complicats amb uns rivals. Qui ha de lluitar cada dia per mantenir-se; amb aquests rivals ens referim a la religió i la ètica. La religió és i serà un rival permanent de la ciència, que faci el que faci aquesta, la religió ho rebutjarà posant com a argument la divinitat de Déu com a cura. La religió es un institució molt important i que bona part de la societat la segueix cegament. I la ciència (per molt que vulgui) no pot lluitar contra l’Església, i això atura el desenvolupament correcte de la ciència i la seva divulgació.
Per una altra banda, tenim com a segon rival, la ètica. Aquesta, a vegades, pot ser molt pitjor que la religió, ja que aquí consta dels principis morals de cada persona del món, i al estar en un món democràtic i lliure importen molt. Per exemple, tenim el cas de la investigació científica dels embrions per a les cures de malalties hereditàries i genètiques, que planteja un problema ètic perquè els embrions són vides futures i si s’utilitzen per a salvar vides humanes, aquestes cèl•lules futures moren; en aquestos casos les opinions són diverses i totes són vàlides. En aquest àmbit, tenim també les supersticions (els horòscops, l’astrologia…), creades a partir d’una certa ignorància de la ciència, que creen a la persona que les llegeix una sensació de certesa en el que es diu, perquè s’identifiquen amb aquella cosa i no intenten comprovar si aquella cosa es verdadera o falsa. No intenten buscar arguments racionals com ho fa la ciència, que només aprova una cosa, encara que sigui relativa, quan els arguments que disposen no refuten aquella investigació i són suficients per dictar que aquella cosa es vàlida.

La ciència té molts mitjans per escampar-s’hi: tenim la televisió, que agrupa la societat de manera massiva, les revistes científiques, l‘Internet…però no és suficient i provoca desinformació. I, encara ens trobem en la situació de què l’educació a les escoles i instituts té una base mínima de coneixements científics, una base que no desenvolupa el interès dels més joves per la ciència i que a llarg termini provoca aquesta ignorància.

Anuncis

5 Respostes to “La importància de saber ciència”

 1. Raquel Says:

  Bon tema, m’ha agradat el teu treball molt, hi han coses que no s’havia i que m’han cridat bastant l’atenció com els rivals de la ciència i tot el que expliques de l’ètica.
  Potser si que tindríem que tenir més coneixements científics ja que és molt important però no li donem l’importància que es mereix.

  • Meritxell Says:

   l’entrada m’ha agradat, però considerar que tota la religió és rival de la ciència pot ser una mica radical (o no), prefereixo parlar de certs grups de pressió davant certs temes (no m’imagino cap grup conservador contra els mòbils…)

   Raquel, prenc nota del correu però l’he esborrat del teu comentari per evitar-te spam. Si t’has donat d’alta al wordpress, ara amteix et faig col·laboradora

 2. anna Says:

  El tema està molt ben escollit però en això de que les escoles tenen una base d’educació científica mínima no hi estic d’acord. Crec que la culpa no es de les escoles, sinó de les persones que prefereixen quedar-se amb teories més fàcils o senzilles de comprendre. També crec que aquesta ignorància està produïda per vagància.

  • Meritxell Says:

   Gràcies per la part que em toca, però no creus que des de les escoles podríem fer alguna cosa per augmentar la motivació científica? Què creus que es pòdria fer?

   • anna Says:

    Potser si que es podria fer alguna cosa. Per exemple, hi ha algunes assignatures que són més pràctiques i lo que fan es teoria i teoria, crec que si aquestes assignatures fossin una mica més de recerca, com la teva, fomentarien l’interès dels estudiants.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: