La pluja àcida

Que és?

La pluja àcida és una precipitació aquosa produïda per la contaminació de l’atmosfera, a causa de la pol·lució ocasionada al cremar els combustibles, per exemple en els vehicles.

Aquesta pol·lució conté productes moleculars del sofre i del nitrogen, que es combinen amb la humitat de l’atmosfera i formen àcids que cauen amb les precipitacions (pluja, neu…) sobre l’escorça terrestre.

Normalment la pluja presenta un pH de 5.6, però la plujà àcida presenta un pH inferior a 5 i pot arribar fins a 3.

Elements que formen la pluja àcida.

Com ja hem dit la pluja àcida és la barreja de mol·lecules de sofre i nitrogen amb la humitat de l’atmosfera. Però que formen aquestes mol·lecules?

* Un dels gasos que ho provoquen és el dioxid de sofre (SO2) que combinat amb l’aigua forma àcid sulfúric (H2SO4).

* Un altre és el òxid nítric (NO3), que una vegada es combina amb l’aigua es converteix en àcid nítric (HNO3).

* I per últim apareix l’òxid nitrós (NO2) que en combinar-se amb l’aigua forma l’àcid nitrós (HNO2).

Efectes de la pluja àcida

Les precipitacions de pluja àcida tenen efectes molt perjudicials en tots els éssers vius, tant en la vegetació, en els animals i en les persones. A més també causa el deteriorament de edificis i escultures.

* Danys a la vegetació i al sòl terrestre:

La pluja àcida sobre la vegetació són molt importants, ha estas comprovat que provoquen la corrosió de les fulles de les plantes, i a més provoca una reducció en el seu creixement o la seva mort. Això es donat perque el diòxid de sofre de la pluja impedeix que les fulles prenguin el CO2 a través dels petits porus que tenen i els és necessari per viure.

També la pluja àcida altera el sòl i provoca que les plantes i arbres que hi viuen tinguin unes condicions més defavorables per a la vida.

* Acidesa dels llacs:

Les precipitacions àcides sobre l’aigua provoquen efectes molt greus. Sobretot quan aquestes precipitacions arriben a llacs, llavors produeixen l’acidificació d’aquests i provoquen la mort de la majoria d’essers vius que hi viuen a més que la fan no potable.

* Deteriorament d’edificis i escultures:

La pluja àcida en contacte amb el material d’edificis, estatues o pintures, els produeix un detriorament i pot arribar a destruir-los. Els materials de construcció pateixen l’erosió, els metalls es rovellen, la pedra calcària es desfà, el color es fa malbé, el cuir es debilita i en la superfície del vidre s’hi forma una capa dura.

* Problemes de salut:

La pluja àcida i altres elements contaminants que l’acompanyen ataquen per igual a éssers humans i a l’entorn. La inhalació de l’àcid procedent de la boira pot portar problemes respiratoris.

També la pluja àcida pot contaminar d’alumini els dipòsits d’aigua, i aquest es creu que pot esser una de les causes de l’Alzheimer. D’altres contaminants d’aquesta pluja poden causar càncer.

Mesures a prendre

* La regulació del fum de fàbriques i cases per minimitzar l’arribada del fum contaminant a l’atmosfera.

* Reduir l’ús de combustibles fòssils, per exemple fent servir més els transports públics.

* Fomentar la investigació per descobrir un ús favorable d’energies alternatives, deixant de banda els combustibles fòssils.

Robert Cantal Campos, 1r Batxillerat B

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: