L’afebliment de la capa d’ozó

A diferència del que creu molta gent, el terme “capa d’ozó” no és correcte, ja que aquesta manera de denominar-lo fa creure que es tracta d’una concentració d’ozó a un sol estrat, però en realitat l’ozó está repartit per quasi tota l’atmosfera. L’ozó és un gas, format per tres partícules d’oxígen que té la característica de filtrar la llum solar impedint que els rajos ultraviolats arribin a l’escorça terrestre, produïnt una série de malaltíes com el càncer de pell, entre d’altres.
El forat més important, millor dit, la zona amb menys concentració d’ozó, es situa a sobre de l’Antàrtida, on les temperatures extremes afavoreixen l’aparició de clor i brom que son elevats a l’estratosfera. Aquest forat d’ozó produeix múltiples mutacions al principal aliment dels animals marins, el fitoplàcton.

Afebliment de la capa d'ozó

Afebliment de la capa d'ozó

Font d’imatge: Wikimedia Commons

Tot-hi que el principal motiu de l’afebliment de la capa d’ozó semblen ser els gasos expulsats pels volcans, també productes creats de la mà dels humans afavoreixen l’emissió de clors i bromurs a l’atmosfera. Aquests gasos provenen de aerosols, i ja hi ha hagut països on s’ha regulat la venta de productes de tipus “spray”, com desodorants o insecticides. Alguns d’aquests països són Canadà, Noruega i Estats Units entre d’altres.
David Franco, 1r Batxillerat A

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: