La conversió d’analògic a digital

El món real és bàsicament analògic. La mesura directa d’una magnitud física (so, temperatura, pressió, etc.) és convertida pel corresponent transductor (sensor) a un valor de tensió analògica capaç de ser processada per un sistema electrònic. Així mateix, el sistema electrònic proporcionarà als dispositiu una tensió analògica que determini la seva actuació.

Els sistemes digitals utilitza els valors numèrics codificats en binari, aquest sistema utilitza zeros si no passa corrent i uns si en passa; això proporciona als sistemes digitals alta fiabilitat i precisió, aconseguides per la perfecta distinció física entre el 0 i el 1, i una gran potència de càlcul, derivada de la utilització d’un sistema de numeració i de la capacitat de funcions d’altíssima complexitat.

En la frontera entre els senyals analògics procedents del mitjà físic o destinades a interferir amb ell i els senyals digitals que processa el sistema electrònic es requereixen convertidors que passin els valors numèrics del camp analògic al digital i al revés, són els convertidors A/D i D/A.

Els convertidors A/D: Són dispositius electrònics que estableixen una relació entre el valor del senyal en la seva entrada i la paraula digital obtinguda en la seva sortida. La relació s’estableix en la majoria dels casos, amb l’ajuda d’una tensió de referència. La conversió analògica a digital té el seu fonament teòric en el teorema de mostreig que demostra que la reconstrucció exacta d’una senyal periòdica continua en banda base a partir de les seves mostres és possible si la senyal es troba limitada en banda i la taxa de mostreig és superior al doble del seu ample de banda. Dit d’una altra manera, la informació completa del senyal analògica original que compleix el criteri anterior es troba descrita per la sèrie total de mostres que s’han obtingut del procés de mostreig. Per tant, tots els valors entremitjos entre les diferents mostres queden definits per les mostres obtingudes.
Els convertidors D/A: Són uns dispositius que converteixen una entrada digital (binari) a un senyal analògic (càrrega elèctrica). Els convertidors uneixen el món abstracte digital i el món real analògica.
Aquest tipus de convertidors s’utilitza en reproductors de so de tot tipus, ja que actualment els senyals de so són emmagatzemades en forma digital (MP3 i CD), i per a ser escoltades a través dels altaveus, les dades s’han de convertir a un senyal analògic. Els convertidors digital-analògic també es poden trobar en reproductors de CD, reproductors de música digital i en targetes de so de ordinadors.

Aleix Gubern Madí, 1r batxillerat B

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: