Els materials dels telèfons mòbils i la seva problemàtica

materials-mobl

Imatge: Wikimedia Commons

Els telèfons estan formats per molts materials diferents com plàstics, metalls i silici. Els mòbils acostumen a estar formats per un 56% de polímers, un 25% de metalls com el coure, liti, cadmi, zinc,… un 19% de materials ceràmics. Com que hi ha molta demanda d’aquests materials, s’estan començant a utilitzar materials reciclats per a minimitzar l’impacte mediambiental i per a reduir costos. Però també s’estan començant a construir els denominats mòbils ecològics degut a que els usuaris cada vegada estan més conscienciats en els problemes que els mòbils comporten al planeta, les grans companyies com Motorola ha creat un nou model el W233 Renew  format per materials reciclats com ampolles de plàstic i components biodegradables que redueixen l’impacte ambiental, aquest mòbil es considera un mòbil neutre en emissions de diòxid de carboni ja que per la energia que es gasta en fabricar el nou model es plantaran arbres per a neutralitzar les emissions d’aquest gas. En aquest cas es pur marketing però es millor que vulguin fer això abans de res. Motorola es compromet a reciclar els materials dels telèfons que l’usuari deixa d’utilitzar si els hi fa arribar. L’aparell ve embalat en un material reciclable, amb un sobre prepagat per facilitar-ne el reenviament, el paper utilitzar i la capsa també són reciclables.
Els plàstics utilitzats en la fabricació  són el butadiè, polímers d’acrilonitril i l’estirè amb policarbonats. Què s’utilitzin aquests tipus de materials es degut a la seva alta resistència tèrmica, les seves propietats aïllants, l’alta resistència als impactes, la baixa absorció d’humitat i la seva duresa.  Per altra banda els metalls utilitzats per a la formació de bateries són: el  liti, el cadmi que pot provocar hipertensió arterial, la intoxicació de mercuri que provoca trastorns visuals i tremolors, el plom pot provocar fatiga, mal de cap, dolor muscular, hipertensió,…
La cara fosca de les empreses que es dediquen a la fabricació de telèfons mòbils es que deguda a que el coltan que és un material utilitzat per a fabricar condensadors actualment s’està esgotant a Austràlia, el Brasil i Tailàndia; que aquest material s’estigui esgotant fa que hi hagin guerres a la República Democràtica del Congo, aquestes guerres les paguen les grans empreses que troben al fet que hi hagin guerres una manera d’obtenir beneficis ja que no tenen que pagar impostos per els materials que extreuen, una manera d’exemplificar-ho és que a la República Democràtica del Congo arriben avions carregats d’armes i tornen plens de coltan.

Pau Montfulleda, 1r Batxillerat B

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: