Informació digital: bits bytes i codi binari

Amb una mica de retard però, aquí teniu els articles que m’heu anat fent arribar els darrers dies de curs. Començarem amb els posts relacionats amb el món digital, ja que és el bloc d’unitats que no hem fet a classe directament però sí transversalment a través del blog durant tot el curs. Cada dia, penjaré un parell d’articles per tal que en pugueu gaudir abans de les vacances…

La informació digital s’expressa en codi binari, tots estem acostumats a veure: 001110100100011000011000 per exemple, però, què signifiquen aquests 0 i 1?
La numeració en codi binari estableix que 0 és no i 1 significa si, per poder passar de binari a decimal has de saber què significa que si i què significa que no, de dreta a esquerra és 2n on n es la posició que ocupa el 0 o l’1 que vols desxifrar, començant per 0. Per tant:
Posició 7 6 5 4 3 2 1 0
Codi       0 1 1 0 1 0 0 1
1*20   +  0*2  +  0*22  + 1*23 +  0*24 + 1*25 + 1*26 + 0*27 = 1+8+32+64= 105
Un bit és la unitat mínima d’informació d’un ordinador i pot prendre 2 valors: 0 i 1. Un bit per si mateix no pot representar res, per poder representar un número o una lletra necessites un byte que és un conjunt de 8 bits (normalment i que, en realitat, hauriem de dir “octet”)  . Amb 1 byte pots representar una lletra o un número. Ara bé, si tens una cançó i has de dir quanta informació conte l’arxiu d’aquesta cançó en bits o bytes et pots cansar de comptar, per això es va crear una taula de multiples:

Byte              B
KiloByte       kB
MegaByte     MB
GigaByte      GB
TeraByte       TB
PetaByte       PB
ExaByte        EB
ZettaByte      ZB
YottaByte     YB

Un arxiu de text el pots representar utilitzant kB, amb MB podem representar vídeos, en GB pel·licules en alta definició, en TB discs durs nous i per la resta l’unic que podem fer és imaginar-los. Cada nivell de la taula representa 1024 de l’anterior, 1 kB són 1024 Bytes i 1 GB són 1024 MB.
També existeix un altre sistema anomenat qubit o bits quàntics, serveixen per a ordinadors quàntics i a diferencia del bits normals que poden prendre 2 valors el bits quàntics poden prendre mes valos de manera que amb menys bits tindríem 2 o 3 vegades més informació, no s’utilitzen gaire per ser difícil treballar amb ells.

Sergio Bonito, 1r Batxillerat B

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: