La vacuna de la malària

La OMS (organització mundial de la salut) calcula que existeixen entre 300 i 500 milions de casos de malària cada any. La malària, que també és coneix amb el nom de paludisme, és una malaltia causada per uns microorganismes que són protozous del gènere Plasmodium. Aquests infecten les cèl·lules del fetge i de la sang i es reprodueixen  a l’interior de la cèl·lula. Això provoca febres molt altres, anèmies i inflamació de la melsa. Els països desenvolupats destinen grans quantitats de diners a la investigació mèdica, de la qual un 95% és per estudis sobre malalties que afecten a la població occidental i només un 5% es destina a la investigació de malalties que, com la malària, afecten a països subdesenvolupats. Des de fa molt que s’intenta trobar una vacuna contra la malària;  a Colòmbia el doctor Manuel Patarroyo va produir una vacuna anomenada SPF66 amb una efectivitat del 70% sobre nens i un 30% sobre adults en aquella zona. Molts laboratoris van anar darrera de Manuel Patarroyo perquè els doni la patent, però ell finalment la va cedir a
la OMS perquè vol que la distribueixin per tot el món però amb unes condicions: que sigui molt econòmiques (entre 15 i 30 cèntims per dosi), que es reconegués la implicació de Colòmbia en el descobriment de la vacuna i que fos aplicada ràpidament.  

A l’Hospital Clínic de Barcelona un grup de científics encapçalats per l’epidemiòleg Pedro Alonso han fet una investigació sobre l’efectivitat de la vacuna SPF66 a Tanzània.A Tanzània les condicions de vida són molt difícils i per tractar qualsevol malaltia en un centre a vegades fa falta portar al malalt des de 30 Km caminant o amb bicicleta, amb la qual cosa corren el risc de què sigui massa tard. Han vacunat a nens de entre 1 i 5 anys, els més afectats per la malaltia ja que no tenen prous defenses, i per tant els que tenen un índex més alt de mortalitat. A la meitat els han vacunat amb
la SPF66 i a l’altre meitat amb un “placebo”, és a dir, una substància innòcua. Durant dos anys han recollit dades sobre els nens vacunats i finalment han arribat a la conclusió científica de que té una protecció sobre els nens d’un 30%.Després d’aquest estudi, es van reunir a Barcelona en Pedro Alonso i en Manuel Patarroyo per analitzar els resultats de l’estudi i encara que pugui semblar que un 30% sigui un grau de protecció baix, això pot representar salvar la vida a gairebé un milió de persones cada any ja que moren 3 milions de persones a l’any a causa de la malària.Incomprensiblement,
la OMS encara no ha distribuït la vacuna perquè diuen que esperen altres estudis que confirmin que sigui com a mínim efectiva en més d’un 50%. Mentrestant milers de persones (sobretot nens)moren a causa de la malària i els que tenen el poder de fer alguna cosa no tenen cap pressa.

Amb el treball he pogut observar com la malària és una malaltia a la que a Europa se li dóna poca importància respecte altres tipus de malalties, penso que s’hauria d’ajudar més als països mes pobres amb aquest tipus de malalties. Aquesta ajuda a llarg termini potser serviria per nosaltres ja que amb el canvi climàtic pot ser que es tornin a donar casos de malària a Europa.

Nina Coll, 1r Batxillerat A

Anuncis

3 Respostes to “La vacuna de la malària”

 1. Judith Miró Says:

  Aquestes malalties em traumatitzen xD per això ja no puc suportar els mosquits!!

 2. Gemma Juanhuix Says:

  Jo també penso com la Nina, crec que els paisos que estan més desenvolupats, hauríen de col·laborar en buscar solucions per aquests tipus de malalties, ja que maten a milions de persones cada any. Ara bé, sembla que, com que la població dels estats desenvolupats no corre cap perill, no hi ha cap mena de pressa per trobar una vacuna vàlida per els que tenen un alt risc de patir la malaltia.
  D’altra banda, també trobo molt interessant que aquest tal Manuel Patarroyo hagi deixat la vacuna que ell ha descobert a la OMS, i que hagi establert que la cedeix sempre que la vacuna tingui un preu assequible per a tothom, ja que amb la vida de les persones no s’hi ha de jugar.
  Crec que tots ens hauríem d’agafar més en serio el tema de les malalties infeccioses, i intentar buscar solucions per tal d’eliminar-les totalment.
  Fins la pròxima!

 3. Judit Domènech Says:

  Gràcies per la informació me és útil per el treball.
  Judit


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: